ترویج حجاب باید از برنامههای کودک آغاز شود. همان گونه که نمایش روابط دوستانه دختر و پسر در برنامههای کودک بر ذهن کودک تأثیرگذار است، نشان دادن نزدیکی دختران باحجاب به خدا از طریق برنامههای کودک، میتواند تأثیر گذار باشد.
اشاره
(عفاف) و (حجاب) به عنوان دو مقولهای که در سالهای اخیر تا حدودی مورد بیتوجهی قرار گرفتهاند، همواره دغدغة خاطر اندیشمندان دینی بوده و بعضی دلسوزان دربارة آن مطالب مهمی ارایه کردهاند. نوشتار پیشرو بر آن است تا به تبیین نقش رسانههای دیداری و به ویژه تلویزیون در ترویج فرهنگ حجاب بپردازد.
دنیای غرب، با تکیه بر رسانههای جمعی و به ویژه شبکههای تلویزیونی، سالهاست پروژة دنبالهداری را برای ضربه زدن به هویت ملتهای گوناگون و نیز ترویج مقاصد شوم خود طرحریزی و اجرا کرده است. یکی از مسائلی که از سوی این مجامع مورد توجه قرار گرفته، ضربه زدن به عفاف و حجاب زنان مسلمان میباشد. افزایش تولیدات مستهجن رسانهای، ترویج بیبند و باری و فرهنگ برهنگی، بزرگنمایی اقدامات دولتها علیه حجاب، اخراج گویندههای محجبه و نیز تمسخر نمادهای حجاب اسلامی (پوشش کامل) از جمله اقداماتی است که در راستای رسیدن به اهداف مذکور از سوی رسانههای تصویری غرب و عوامل داخلی آنها شدت گرفته است.
در برنامههای که از بعضی رسانههای تصویری خصوصی در افغانستان نشر میشود، بیحجابی و بیعفتی ترویج میشود. برای روشن شدن این ادعا، مواردی را با ذکر مصداق بیان میکنیم.
آسیبرسانی رسانههای دیداری به فرهنگ حجاب و عفاف
حضور زنان رقاصه و بیحجاب به در پردۀ تلویزیون افزایش یافته است. این عمل به دو دلیل میتواند صورت بگیرد: 1_ جذب تماشاگر بیشتر و سود اقتصادی بالا. 2_ پیش بردن اهداف دشمنان اسلام و مسلمین. که در هر دو صورت از نگاه اسلامی خلاف شریعت تلقی شده است. اسلام هر گز به پیروانش اجازۀ درآمد اقتصادی از راههای حرام را نمی دهد، واقعاً راه اندازی دیسکوتیکهای معمول که برای خوشگذرانی در کشورهای غربی بنا شده است با یک رسانهای که در آن زنان نیمه برهنه به نمایش گداشته شود چه تفاوتی دارد؟!
بیتوجهی به حجاب
پوشاندن تمام بدن، به استثنای صورت و دو دست برای زنان مسلمان واجب است و در این زمینه هیچگونه اختلافی میان علما وجود ندارد؛ ولی این مسأله از سوی برخی رسانهها مورد غفلت قرار گرفته و موضوع عریان بودن موها و بخشی از بدن زنان، امری رایج در بعضی رسانههای خصوصی به شمار میرود. این بیتوجهی به حجاب و عفاف، موجب نوعی عادی سازی در ذهن مخاطب و گرایش به آن میشود.
استفاده از آرایشهای غلیظ
واجب نبودن پوشش صورت و دستان در دین مبین اسلام، مشروط به آراسته نبودن آنها است؛ اما رسانههای تصویری برای جذابتر کردن تصاویر، آرایشهایی بسیار غلیظ با استفاده از گریمهای حرفهای را برای هنر پیشههای زن به کار میبرند که حتی در فلمهای خارجی هم دیده نمیشود. این مسأله درباره اغلب به اصطلاح دخترکان مجری "گوینده-نطاق" شبکههای خصوصی صادق است.
تخریب نقشهای تأثیرگذار و محبوب توسط صاحبان نقشها
در رسانههای دیداری کشورمان، هر چند وقت یکبار شاهد شهرت چشمگیر دخترکانی میشویم که اغلب نه به واسطة هنر آنها، بلکه به سبب بیحجابی و نیمه عریان بودن آنهاست؛ زنان و دخترانی که گویی هیچ هویتی ندارند، هیچ گونه محدودیتی را برای خود قائل نیستند و پوشش و رفتارشان دستمایة خواست هوسهای رسانهها است.
نمایش مردان برهنه
رعایت حجاب و حفظ عفاف منحصر به زنان نیست و مردان را نیز در بر میگیرد؛ ولی متأسفانه در برخی فلمها و برنامهها، تصاویری از مردان پخش میشود که عفت جامعه را لکهدار میکند.
راهکارهای پیشنهادی برای ترویج فرهنگ حجاب از طریق رسانههای دیداری
ترویج حجاب در میان کودکان
ترویج حجاب باید از برنامههای کودک آغاز شود. همان گونه که نمایش روابط دوستانة دختر و پسر در برنامههای کودک، تبلیغات و... بر ذهن کودک تأثیرگذار است، نشان دادن نزدیکی دختران باحجاب به خدا و علاقهمندی بزرگان دین به ایشان، از طریق ساخت برنامههای کودک، میتواند در روحیه و تصمیمگیری او برای انتخاب پوشش آیندهاش تأثیر گذار باشد.
تبیین فلسفة حجاب با حضور کارشناسان دینی
تاکنون هیچ گونه برنامهای در زمینة تبیین (فلسفة حجاب) و چرایی و حدود آن، از سوی تلویزیونها اجرایی نشده است. این در حالی است که براساس بررسیها، نوع پوشش و ظاهر افراد و رفتارهای خارج از عرف دینی ایشان به دلیل ناآگاهی و عدم شناخت مسائل اسلامی بوده، و بیگمان، تلویزیون بهترین وسیله برای تفهیم این مسائل به شمار میآید.
رسانههای تصویری، باید با رعایت موازین اسلامی در تهیه و پخش برنامههای خود، توجه داشته باشند.
معرفی حجاب به عنوان شاخصة هویت ملی و مذهبی زن مسلمان افغان
سیرۀ عملی بانوان نمونه اسلام به ویژه حضرت فاطمه زهرا (س) و حضرت زینب کبری (س)، الگوی رفتاری مناسبی را در اختیار زنان مسلمان قرار میدهد تا با تکیه بر عملکرد و فرمایشات گهربار این بزرگواران، به حقیقت حجاب پی برده، آن را پیشة خود سازند. بررسی پوشش این دو گوهر گرانقدر در مقابل نامحرم به عنوان شاخصة هویت دینی زن مسلمان در کنار تبیین پوشش زن افغان در طول تاریخ به عنوان شاخصه هویت ملی زن، میتواند نقشپذیری جوانان از هویت بیگانگان را کاهش دهد.
تحلیل رخدادهای جهانی دربارة حجاب
هر روزه شاهد پخش خبرهای متعددی از گوشه و کنار جهان دربارة مخالفتهای غرب با مظاهر دینی مسلمین و به ویژه حجاب هستیم. اخراج گویندگان محجبه از شبکههای تلویزیونی و ممنوعیت حجاب در کشورهای اروپایی مانند فرانسه و حتی آسیایی نظیر ترکیه در زمرة این اقدامات است. ضرورت دارد تا رسانههای اسلامی افغانستان به اعلام خبر این وقایع دنبالهدار و هدفمند، بسنده نکند، بلکه با واکنش به موقع از طریق برنامهسازی سریع و مناسب، تهیة گزارش و تشکیل نشستهای تحلیلی در شبکههای گوناگون، این اقدامات را بررسی و دلایل اهمیت حجاب و تهدیدهای آن برای دشمنان را تبیین کند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/503